مقدمه :
لیزر موهای زائد چگونه باعث از بین رفتن مو میشود؟
لیزر موهای زائد (با استفاده از تکنولوژی الکساندرایت یا دایود) یک روش کاربردی برای از بینبردن موهای زائد است. لیزر باعث کاهش موهای زائد، نازکتر و ضعیف تر شدن آن میشود. لیزر با استفاده از نور لیزر و گرمایی که ایجاد میکند، به عمق پوست نفوذ کرده و فولیکول مو را تحت تاثیر قرار داده و به آن آسیب میرساند.
فولیکول مو منبع، ریشه و اصلیترین دلیل رویش مو است. آسیب رساندن به آن باعث توقف رویش مو و در نتیجه از بینرفتن موهای زائد میشود. لیزر موهای زائد سلولهای تولید کننده مو در ریشه را هدف قرار میدهد و باعث از بین بردن طولانی مدت یا دائمی آنها میشود. توجه کنید که هیچ لیزری باعث رفع دائمی مو های زائد نمی شود. لیزرها فقط روند رشد موهای زائد را کند می کنند که مقدار کند شدن با توجه به شرایط بدنی هر فرد متفاوت می تواند باشد.
انواع دستگاه های لیزر موهای زائد چه دستگاه هایی هستند؟
دستگاههای متفاوتی برای رفع موهای زائد صورت و بدن وجود دارد. دستگاههای لیزر موهای زائد بر اساس نوع نور آن به ۲ دسته تقسیم میشوند. یکی دستگاههایی مانند لیزر الکساندرایت و لیزر دایود که منبع لیزری دارند و بر اساس تولید میکنند و دیگر دستگاههایی که نور شدید پالسی تولید میکنند. مانند لیزر IPL و لیزر SHR. امروزه دستگاه های IPL و SHR به دلیل بازگشت پذیری مو کمتر برای رفع موهای زائد استفاده میشوند.
در ادامه به مقایسه و تشریح این دستگاه ها خواهیم پرداخت
لیزر الکساندرایت چیست؟
لیزر الکساندرایت بسیار قدرتمند است. برخی از کلینیک های زیبایی از دستگاه لیزر الکساندرایت برای از بین بردن موهای زائد استفاده میکنند. این لیزر یکی از قدرتمندترین دستگاههای لیزر برای موهای زائد است. دلیل آن هم این است که این نوع دستگاه از تحریک سنگ الکساندرایت با استفاده از نور لامپ های آن برای تولید لیزر استفاده میکند. این سنگ زیبا هم گرانتر است، هم خواص درمانی دارد و هم در جواهرسازی از آن استفاده میشود. الکساندرایت از یک نوع ماده معدنی به نام کریسوبریل به دست میآید. این سنگ معمولا در در ۲ رنگ یاقوتی یا آبی مایل به سبز دیده میشود.
طول موج دستگاه لیزر الکساندرایت ۷۷۵ نانومتر است که کمترین طول موج را در میان سایر دستگاههای لیزر موهای زائد دارد. تابش لیزر الکساندرایت بر روی پوست موجب جذب بالای انرژی به ملانین مو در پوست میشود. همین موضوع باعث از بین رفتن موهای زائد بدن میشود. این دستگاه بیشترین مقدار جذب ملانین را در بین سایر دستگاههای لیزر دارد که علاوه بر از بین بردن موهای زائد، باعث روشن شدن پوست میشود. این موضوع یکی از اصلیترین دلایل استقبال از این لیزر است.
مزایای استفاده از لیزر الکساندرایت
لیزر الکساندرایت قابلیتهای منحصربهفردی دارد. امکان تنظیم میزان انرژی لیزر و همین طور عرض پالس باعث میشود تا این لیزر، گزینهای ایدهآل برای انواع پوست های روشن با موهای ضخیم باشد. این دستگاه معمولا از باد خنک برای خنک کردن پوست استفاده میشود. این کار باعث میشود تا پوست شما در حین انجام لیزر، دچار سوختگی نشود و درد کمتری احساس کنید. از معایب این لیزر میتوان به مناسب نبودن آن برای تاثیر روی پوستهای تیره و ایجاد تغییر در رنگدانههای پوست تیره نام برد. همچنین قیمت گران دستگاه های لیزر الکساندرایت و به طبع آن قیمت بالای خدمات لیزر در کلینیک ها از معایب آن می باشد.
در جامعه اینطور تبلیغات شده است که لیزر های الکساندرایت برای از بین بردن انواع موهای روشن ،کرکی و نازک نیز هم مناسب می باشد. اما عملا تاثیری بر روی این نوع موها ندارند.
برخی از کلینیک ها پیشنهاد میدهند که با تراشیدن موها آن ها را تبدیل به موهای ضخیم تر کنیم تا لیزر الکس بر روی آن ها اثر کند اما در افرادی که دارای این نوع مو هستند احتمال ضخیم شدن موهای کرکی در اثر تراشیدن پایین است.
انواع دستگاه لیزر الکساندرایت
این روزها کمپانیهای مختلفی اقدام به تولید دستگاه لیزر الکساندرایت میکنند. بسیار مهم است که شما با برندهای معتبر تولید کننده این دستگاه آشنا باشید. در ادامه لیستی از بهترین برندهای لیزر الکساندرایت داخلی و خارجی را برای شما آوردهایم:
- لیزر الکساندرایت کندلا
- لیزر الکساندرایت آپوچی
- لیزر الکساندرایت نابلکس
- لیزر الکساندرایت نابلین
- لیزر الکساندرایت گرویتی
- لیزر الکساندرایت دکا
- لیزر الکساندرایت لوترونیک
- لیزر الکساندرایت اپیکیر
- لیزر الکساندرایت موتوس
لیزرهای دایود چه دستگاه هایی هستند؟
بسیاری لیزر دایود را بهترین انتخاب برای پوست نژاد ایرانی و تقریبا تیره میدانند. لیزر دایود برخلاف لیزر الکساندرایت که منبع نور جامد دارد، از منبع نیمه هادی استفاده میکند. استاندارد طول موج این لیزر را معمولا روی ۸۰۸ نانومتری تنظیم میکنند. این طول موج باعث میشود تا لیزر دایود به عمق بیشتری از پوست نفوذ کند. این طول موج بیشتر کمک میکند تا آسیبپذیری به ملانینهای پوست کمتر شود و پوست شما رنگهای سابق خود را داشته باشد. این لیزر معمولا ریشه موهای زائد را هدف میگیرد و اثر خود را روی قسمتهای عمیق فولیکول مو میگذارد.
مزایای استفاده از لیزر دایود
- لیزر دایود از پالسهای همگن استفاده میکند و درنتیجه خطر استفاده از این لیزر بسیار کم است.
- برخوردار از قطعه خنک کننده سطحی پوست با تماس مستقیم که در نتیجه احساس سوزش را کمتر میکند.(TEC)
- لیزر دایود عمق نفوذ بیشتری نسبت به لیزر الکساندرایت دارد.
- ایدهال برای پوست نژاد ایرانی که همان پوست نسبتا تیره است
دستگاه های لیزر 3 طول موج الکس دایود اندیاگ :
لیزر الکس دایود اندیاگ با طول موج 755- 808-1064 نانومتر، آمیخته ای از تمام طول موج های از بین برنده موهای زائد ۸۰۸nm دایود ، ۷۵۵nm الکس و ۱۰۶۴nm اندییاگ می باشد.
جالب است بدانید در لیزرهای نیمه هادی (دایود) با تزریق ناخالصی به سورس آن ها میتوان طول موج های متفاوتی را دریافت نمود. که اخیرا برخی از شرکت های تولید کننده سورس لیزر های دایود موفق شده اند از لیزر دایود طول موج 755 نانومتر الکساندرایت را دریافت نمایند. در واقع سیستمهایی که با عنوان الکس دایود مطرح میشوند، لیزر های دایودی هستند که از خود طول موج 755 نانومتر ساطع می کنند. البته به غیر از طول موج که در این دستگاهها تغییر کرده تمام سیستم همانند لیزر های دایود معمولی می باشد.
درواقع لیزرهای 3 طول موج فقط دارای تکنولوژی دایود هستند که با تغییرات در سورس آن سایر طول موج ها را شبیه سازی کردند. آگاه باشید هیچ اثری از تکنولوژی الکس در آن ها وجود ندارد. اما بواسطه تبلیغات زیاد بر روی لیزر های الکساندرایت تولیدکننده این دستگاه ها برای بالا بردن تمایل مردم به استفاده از این دستگاه ها اقدام به این تغییرات نمودند.
لیزرهای دایود مجهـز به TEC هستند. این سیستم خنک کننده بسیار قوی در هندپیس های دایود به دلیل تماس مستقیم با پوست و لیزر بار هم میتواند اثر خنک کنندگی مناسبی روی پوست داشته باشد و هم در انتقال حرارت تولید شده در لیزر بار به آب در گردش داخل هندپیس موثر است. در طـول فرآینـد درمان انرژی لیــزر بـدون وارد نمـودن آسیب به بافت های اطراف فولیکول ها، موهای زائد را از بین برده و باعث حذف موثر تر مو می گردد. مکانیسم اثر لیزر دایود در رفع موهای زائد بر پایه جذب انتخابی نور نهاده شده است که در آن اشعه لیزر بدون آن که به سطح پوست آسیبی وارد کند وارد پوست شده و جذب فولیکول های مو می گردد. در این حالت آسیب های بافتی در فولیکول مو در بیشترین میزان خود و دریافت محیطی در کمترین مقدار خود است. رنگدانه ملانین در لایه اپیدرم پوست حتی در پوست های تیره بسیار کم و در مقابل به میزان بسیار زیاد در مو تجمع یافته است. به همین دلیل است که هیچ دستگاه لیزری روی موهای سفید اثر ندارد. هر چه موها تیره تر و ضخیم تر باشد تاثیر لیزر بیشتر است لذا اکثر لیزرها روی موهای بور و کم رنگ تاثیر کمتری دارند.
تفاوت های مهم بین لیزرهای الکساندرایت و لیزرهای دایود :
- لیزر الکساندرایت از خانواده لیزرهای جامد بوده و صرفا دارای یک طول موج پایدار ۷۵۵ نانومتری میباشد در حالیکه لیزرهای دایود طول موج 808 نانو متر و سه طول موج دایوداز خانواده لیزرهای نیمه هادی بوده و دارای طول موجهای متغیر از ۷۵۰ نانومتر تا ۱۰۶۰ نانومتری میباشند.
- لیزر الکساندرایت دارای لیزر سورس از جنس کانی الکساندرایت بوده و لیزر سورس در داخل بدنه دستگاه واقع است و تحریک راد (سورس) دستگاه توسط لامپ انجام میشود. در حالیکه در لیزرهای دایود لیزر سورس از خانواده نیمه هادی بر پایه سلیکون یا ژرمانیوم بوده و لیزر سورس در داخل هندپیس واقع میباشد .
- لیزر الکساندرایت نیازی به تعویض لیزر سورس در کوتاه مدت ندارند و معمولا نیازمند تعویض لامپ خود بعد از تعداد شات معین هستند. در حالیکه لیزرهای دایود نیاز به تعویض لیزر سورس بعد از تعداد شات گارانتی شده یا مدتی پس از آن می باشند.
- لیزر الکساندرایت بدون تماس هندپیس با فاصله چند سانتی متری بر روی بدن اصطلاحا شات میزند (Non-contact) و فقط یک قطعه هدایت کننده یا همان گاید اختصاصی هر فرد بر روی پوست قرار میگیرد. در حالیکه در لیزرهای دایود هندپیس کاملا به بدن چسبانده میشود (contact) و با استفاده از ژل روان کننده انتقال حرارت و حرکت هندپیس را بر روی پوست آسان میکند.
- لیزر الکساندرایت دارای سیستم خنک کننده با باد خنک هستند که در هنگام شات زدن بر روی بدن اسپری می شود. این باد خنک میتواند از کپسول های قابل شارژ کوچک موجود بر روی دستگاه تامین شود و یا توسط یک دستگاه مجزا تولید کننده هوای سرد ایجاد شود. در حالیکه در لیزرهای دایود چنین سیستمی وجود ندارد و هیچ هوای خنکی بر روی پوست اسپری نمیگردد. در لیزرهای دایود خنک کردن پوست با سرمای سر هندپیس که توسط TEC موجود در هندپیس ایجاد شده انجام می شود.
- لیزر الکساندرایت دارای قدرت جذب بسیار بالاتری در ملانین موها میباشد در حالیکه در لیزرهای دایود جذب ملانین بسیار پایین تر و در عوض عمق نفوذ بیشتری دارند .
- لیزر الکساندرایت نیاز به ژل ندارد اما گاهی استفاده از مایع یا داروی بیحسی بر روی بدن ضروری است. در لیزرهای دایود ترجیحا باید از ژل استفاده نمود و گاهی بسته به مریض از مایع بی حسی استفاده میشود.
- لیزر الکساندرایت برای روشن سازی پوست و درمان ضایعات پیگمانته و درمان ملاسما هم قابل استفاده هستند در حالیکه لیزرهای دایود صرفا برای حذف مو زائد قابل استفاده هستند .
- لیزرهای الکساندرایت بسته به کشور تولید کننده دارای قیمتهای بالای 1 میلیارد تومان هستند. لیزر های الکساندرایت اروپایی و یا آمریکایی بیش از 2 میلیارد در بازار ایران قیمت گذاری میشوند. در حالیکه لیزرهای دایود بسیار ارزان تر از لیزرهای الکساندرایت میباشند( حدود 200 تا 400 میلیون تومان برای دستگاه های چینی و 600 تا 1 میلیارد برای دستگاه های کره ای )
- تعداد جلسات درمانی در لیزرهای الکساندرایت برای افراد با پوست متناسب با این نوع لیزر عموما کوتاه تر بوده ( حدود 5 تا ۶ جلسه ). در لیزرهای دایود تعداد جلسات درمانی بسته به توان دستگاه ها بین 6 تا 8 جلسه را نیاز به تکرار دارند .هر دو دستگاه پس از اتمام دوره درمان نیاز به شارژ مجدد پس از سه، شش یا دورازده ماه دارند. این موضوع بسته به بدن هر فرد متفاوت است.